SUNCE i MJESEC
Moje oči su moja svjetla!

Net.hr/Astronet

10/7/2021/13:22

 

 

Sunce nikada ne uzima natrag svoje zrake, troši ih beskonačno. Tako bismo i mi trebali naučiti voljeti. To je sunčev agape, ljubav o kojoj govore avatari.

 

Trenuci izlaska i zalaska Sunca, suptilno utječu na krvnu sliku. Utjecaj Mjeseca poznat nam je kroz plime i oseke, te podudaranju s menstrualnim ciklusom žena. Zemljina se kora diže i spušta, šume unisiono dišu, cijela Zemlja diše!

 

Naša tamna strana vapi za iskupljenjem. Jedino što možemo učiniti je da maknemo prepreke i pustimo da zasja svjetlo kroz nas. Trebali bi prihvatiti dar sunčeva izlaska kao da je najdragocjenije zlatno blago, kao da je svaki dan dar od Boga. 

 

Kako na nebu tako i na zemlji

 

Kada Sunce sja, drugi planeti nisu vidljivi. Oni se pojavljuju tek kada Sunce „ode“. Tada ga oni tako reći zastupaju, na svoj način odražavaju njegovo svjetlo. Tako Sunce vrijedi kao sam pojam života, dok ostali planeti simboliziraju razne sile u kojima se razvija život. Sunčeva sfera nalazi se na centralnom mjestu. Sunce je manifestacija Boga u univerzumu. Sunce je roditelj svake psihe, ono je plamičak Duha koji titra za života u svakom od nas.

 

Što u tijelu stvara i održava život i naše je fizičko Sunce? Srce i kičma sa trideset tri kralješka i desno oko kod muškarca i lijevo oko kod žene. Drugim okom, naravno, vlada Mjesec. Fizička smrt nastupa s konačnim prestankom otkucaja srca.

 

Iz Zemljine perspektive Sunce ima četiri glavne postaje i tako stvara veliki „znak križa“ na nebu kada prividno ulazi u četiri kardinalna znaka – Ovna, Raka, Vagu i Jarca. Ti ulasci označavaju solsticije i ekvinocije. Sunce oko 21. lipnja ulazi u znak Raka – Velike Majke, i od toga dana, idućih šest mjeseci glavnu ulogu preuzimaju žene.  Zemlja može biti spašena od uništenja samo ako se obnovi položaj ženskog (jin energija) u svijetu. Bez ženskog, solarna energija ne bi mogla uzeti nikakav oblik, niti bi mogla iznjedriti život. Nema zelene Zemlje bez atmosfere koja nam daje vlagu i provodi svjetlost; bez Mjeseca ili bez noći isto kao i dana.

 

Mjesec, „svjetiljka u noći“, u obliku i boji koji se stalno mijenjaju, „označuje vremena“ u izmjeni prolaženja i novog postajanja – s očitim utjecajem na prirodu i ljude, oduvijek je ljude fascinirao gotovo jednako kao i Sunce. Najbliža sfera je sfera Mjeseca. Sve iznad tog nivoa mogli bismo nazvati nepromjenjivim; ispod tog nivoa nalazi se sublunarni svijet u kojem stvari nastaju i nestaju, svijet u kojem mi živimo.

 

Jednom mjesečno Mjesec prolazi kroz svaki znak i tvori sve aspekte u svakoj natalnoj karti. Mjesec u osobnom horoskopu bit će također modificiran položajem u znaku i kući (polju), a duboki utjecaj na njega imat će aspekti. U pretpovijesno doba Mjesec je bio kozmički sat po kojem su se mjerile sve stvari. Svakog mjeseca Mjesec je mlad, raste do prve četvrti, pun je i zatim polako nestaje. Ne može se dirati u natalnu kartu bez dodirivanja ruba svemira.

 

Najglasovitiji blagdan na bazi mjeseca je Uskrs koji pada u nedjelju koja slijedi iza prvog punog mjeseca nakon proljetnog ekvinocija.

 

Sunce i Mjesec kraljevski par, sveti brak, rađanje svijesti, veliko jedinstvo suprotnosti kojem teži psiha. Ne trijumf jednoga nad drugim, nego uravnoteženo prihvaćanje oba polariteta. Postoji puno simbola Kraljevskog para: kralj i kraljica, zlato i srebro, ida i pingala, Šiva i Šakti. Sunce je osobito važno jer je jedina zvijezda u središtu sustava. Mjesec je specifičan po tome što nije planet nego zemljin satelit. On posreduje između Sunca i Zemlje, uvijek nam pokazujući isto lice, opadajući i rastući, stalno mijenjajući količinu reflektiranog sunčeva svjetla. Stražnja strana Mjeseca, istovremeno, uvijek gleda druge planete. U astrološkom smislu, jedna strana Mjeseca je okrenuta vanjskom svijetu svakodnevnog života, a druga nutarnjem svijetu psihe i svijetu nesvjesnog.

 

Sunce vlada Lavom. Vodenjak je nasuprot Lavu. Zbog toga je Sunce u Vodenjaku u progonstvu. Lav vlada kraljevima i monarhijom; Vodenjak vlada običnim čovjekom i demokracijom. Sunce kao kralj mora naučiti služiti običnim ljudima, ili obratno, moramo naučiti da svatko ima „kralja“ u sebi. Sunce je egzaltirano u Ovnu i u padu u Vagi. 

 

Mjesec vlada Rakom, u Jarcu je u progonstvu, egzaltiran je u Biku, u Škorpionu je u padu. Psihološki interpretirano, Mjesec je sretan u mijenjanju, rađanju i donošenju, a najsretniji je dajući životu oblik u mjesecu svibnju. Astrološki, Rak je majčina utroba. Svako rođenje je na neki način djevičansko, jer se maternica obnavlja svakog mjeseca! Jedno od najslikovitijih opisa rođenja od djevice jest rođenje kineskog filozofa Lao Cea. Njegova ga je majka začela sa zvijezdom koja je pala! 

 

Sunce u tranzitu prosječno prijeđe oko 1° dnevno, i u jednom astrološkom znaku boravi 30 dana. Mjesec u tranzitu prosječno prijeđe oko 13° dnevno, i u jednom znaku boravi oko 2,5 dana

 

Element (vatra, zemlja, zrak, voda) znaka u kojem je Sunce, obično prevladava kod razmatranja psihološke slike osobe, zato jer element Sunčevog zraka otkriva podešenost temeljne vitalnosti, identiteta i snage samoprojekcije, a i fundamentalnu kakvoću svijesti. Element znaka u kojem je Sunce daje uvid u to kako pojedinac vidi sam život, čemu se nada i što očekuje od životnog iskustva. Element našega Sunčevog znaka je gorivo koje trebamo da bi se osjećali živima! On je snaga koja nam omogućuje revitalizaciju kojom se možemo nositi sa stresovima i zahtjevima svakodnevnog života.

 

Element Mjesečevog znaka predstavlja vezanost za prošlost koja se manifestira automatski, vrstu osjećaja i bivanja koje osoba mora biti svjesna da bi osjećala unutrašnju sigurnost i zadovoljstvo sobom. Taj element i iskustva povezana s njim hrane našu potrebu da budemo sobom zadovoljni; takvim načinima osobnog izražavanja zadovoljavamo duboku unutrašnju potrebu koja može dati stabilnost našoj čitavoj ličnosti. Mjesečev element također pokazuje kako instinktivno reagiramo na sva iskustva i s kakvom se energijom spontano prilagođavamo životnom tijeku. 

 

Osobe s neaspektiranim Suncem imaju teškoća u pronalaženju sebe, u otkrivanju tko su i što zaista žele u životu. Ne shvaćaju koliko su odlučni u tome da sve bude po njihovom i kako forsiraju sebe same kako u pravo tako i u krivo vrijeme. Takvi ljudi zapravo ne vide što rade. Kreativni im je nagon velik, puni su poleta i vitalne energije, no njihov entuzijazam dolazi i odlazi. U jednom trenutku neaspektirano je Sunce toplo i sjajno, a u drugom se povlači iza hladnog, tamnog oblaka neizvjesnosti. Ove će osobe često djelovati svrhovito i neovisno i upravo će se tako osjećati. Usmjerava ih njihova nesigurnost; moguće sve do točke kad se obična hvalevrijedna ambicioznost pretvori u žudnju za moći. No unatoč ambicijama imaju teškoća u zadržavanju vlastitih pozitivnih osobina. Neaspektirano Sunce ukazuje na problem identiteta kod oba spola.

 

Kad Mjesec nema aspekata osobi je vrlo teško dati stvarima oblik. Mjesec je vrlo važan u procesu oblikovanja, a kad je neaspektiran osoba će teško iskoristiti vlastite talente; i emocionalni život je opterećen problemima. Orijentacija i osjetljivost Mjeseca je hirovita; ako je neaspektiran, osoba će biti ekstremno emocionalna, hiperosjetljiva, na nju se može lako utjecati u pojedinim situacijama, dok je u drugim posve nepristupačna. Mjesec predstavlja samozaštitni stav koji usvajamo svaki put kad se osjetimo ugroženim. Kad je neaspektiran mogli bismo postati žrtve pojačane nesigurnosti ili se sami izolirati, metaforično rečeno, životom na vlastitom pustom otoku. Žene s neaspektiranim Mjesecom imaju teškoća u izražavanju svoje ženstvenosti. Često postoji veza s majkom (za oba spola) koja nije sretna, a oni sami nisu skloni roditeljstvu. 

 

POLOŽAJ MJESECA U ZNAKU:

 

Kako osoba reagira s obzirom na podsvjesne predispozicije

 

Mjesec u OVNU – Reagira agresivno, nestrpljivo, silovito, izravno, nadmetanjem. Potreba za samodokazivanjem radi osjećaja emocionalne sigurnosti i vrijednosti. Pun pouzdanja, sklon akciji usmjerenoj na nova iskustva. Borbene osobine mogu usporiti postizanje sigurnosti. Treba autokontrole. Migrena. Plamteće oči.

 

Mjesec u BIKU – Reagira sporo na svaki doživljaj; suočen s vanjskim zahtjevima, zadržava stabilnost i stav. Unutarnji se mir postiže čekanjem, mirovanjem i povezanošću s prirodom. Unutarnje „ja“ teško se mijenja; dugo zadržava navike, što može izazvati tvrdoglavost ili lijenost. Voli piće i kolače. Duhovno trom.  

 

Mjesec u BLIZANCIMA – Reagira brzo, promjenjivo, primjećujući sve, s beskrajnom znatiželjom. Osjeća sigurnost kad uzvraća na različite mentalne poticaje i kad istovremeno sudjeluje u nekoliko aktivnosti. Osjećaj sigurnosti može biti umanjen jer je emocionalna energija raspršena u raznim smjerovima.  

 

Mjesec u RAKU – Reagira osjetljivo (katkad preosjetljivo) i zaštitnički (prema sebi i drugima). Osjeća se sigurnim kad zbrinjava druge i kad se drugi brinu za njega. Ponekad prebrižno čuva osjećaje; dobro pamćenje prošlih osjećaja ostaje zauvijek, obilježavajući odnos prema trenutnim situacijama. Senzibilan medij. 

 

Mjesec u LAVU – Reagira toplo, velikodušno, s oduševljenjem. Osjećaj emocionalne sigurnosti nastaje iz ponosa i samopouzdanja. Može podržavati i ohrabrivati druge. Prilagođava se životu dramatizirajući, stvarajući nove situacije, koristeći se humorom da zabavi druge. Voli dragocjenosti. Želi da mu se dive. 

 

Mjesec u DJEVICI – Reagira praktično se prilagođavajući svim poticajima. Treba osjećaj reda u okolini da bi se osjećao ugodno. Potreba da analizira osjećaje. Služiti drugima i biti od pomoći pridonosi pozitivnoj slici o sebi i pomaže nadići urođenu sklonost osjećaju krivice i sumnje u sebe. Dubinska melankolija. 

 

Mjesec u VAGI – Reagira objektivno prema okolini i svim iskustvima, s jako izraženim smislom za pravednost. Razmišlja prije poteza; odvagne sve strane situacije, što može dovesti do neodlučnosti. Želi zadovoljiti i sagledati stavove drugih. Osjeća sigurnost kad je intimnoj vezi; neugodno mu je kad je dugo sam. Esteta.  

 

Mjesec u ŠKORPIONU – Reagira žestoko, strastveno, suspregnutom emocionalnom snagom. Strah od loših namjera drugih. Slika o sebi pod utjecajem je kompleksnih, uzburkanih emocija; samopouzdanje kadšto poljuljano negativnim emocijama ili uvećano strastvenim osjećajem za ono što namjerava postići. 

 

Mjesec u STRIJELCU – Reagira s entuzijazmom i idealizmom koji proističe iz vjerovanja i filozofije. Unutarnji mir osjeća kad teži promicanju ideala ili kad napreduje ka budućim ciljevima. Vedar stav prema životu. Osjeća se ugodno kad istražuje, putuje, na otvorenu; voli osjećaj slobode. Arogancija, pretenciozne prodike. 

 

Mjesec u JARCU – Reagira suzdržano i odlučno; ponekad automatski reagira s velikom odbojnošću. Osobni život može zanemariti radi ispunjavanja dužnosti. Oprezno projicira autoritativnu, odlučnu energiju. Nagonski preuzima kontrolu nad situacijama. Premalo strasti. Hladno srce. Izučavanje prošlosti. 

 

Mjesec u VODENJAKU – Reagira nepredvidljivo, ekscentrično, s nepristranom objektivnošću. Osjeća sigurnost kad ispoljava potpunu slobodu ideja, samoizražavanja i inovacija. Skrbi za druge ohrabrujući njihovu nezavisnost i osjeća se podržan kad zauzvrat dobije potpunu autonomiju. Genijalna mašta. 

 

Mjesec u RIBAMA – Reagira nježno, suosjećajno, sažaljivo, neodređeno, ranjivo, idealistički. Razdoblja neusmjerena, maštovitog sanjarenja o pomaganju donose emocionalni mir. Osjećaj o sebi je nejasan, što može otežati samorazumijevanje i samopouzdanje. Lako se uklapa u promjenjive situacije. Pasivan život. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *