KOZMIČKI POGLED

 

Mate Rimac

 

12/2/1988/12:00 ?/ Livno, BiH

Hijeroglif za Vodenjaka je modifikacija Egipatskog znaka za vode – vode iznad i vode ispod.

Voda je ovdje duhovno znanje i crtež se odnosi na nevidljive valove što putuju zrakom.

  

Day of Venus

In Detriment: Sun, Venus
In Mutual Reception: Mars & Jupiter

VODENJAK simbolizira čitavo metafizičko carstvo u kojem se nevidljive i nebeske vode prelijevaju na zemlju i na ljudska bića. Baš kao što se Duša ulijeva u neživu materijalnost ljudskoga tijela, tako se i ono što se nalazi iznad nas slijeva ka zemlji koja je ispod nas. Sve što se nalazi gore je besmrtno i to je ono što je živo i donosi nam život. Ganimed je bio prvi smrtnik kojem je darovana besmrtnost, što znači da je on prvi čovjek koji je uspio spoznati i razumjeti vode koje su iznad nas i donijeti ih ostalima. Astrologija nas uči da će „onako kako Vodenjak misli, svijet misliti za pedeset godina.“ Ovaj je Sunčev znak poznat kao znak genija! Vodenjakova je filozofija da je svatko kovač svoje sreće i da individualnost treba poštivati. Živi i pusti da i drugi žive. Osoba koja izgleda kao da je u mislima milijunima kilometara daleko, vjerojatno je Vodenjak. Moć koncentracije Vodenjaka može biti zapanjujuća. U stanju su, poput radara primiti brojne informacije koje se u određenom trenutku oko njih dešavaju. Vodenjak pripada čovječanstvu. On reprezentira njegove istinske nade i najdublje ideale.

 

Miljenik bogova

 

Mate Rimac, astrološki Vodenjak, neobičan je i ekscentričan lik, koji odskače od prosjeka – u kvalitetnom smislu. Živi u budućnosti, vraćajući se u sadašnjost samo nakratko. Buntovnik je po naravi. Nagonski osjeća da su mnogi stari običaji pogrešni i da je žestoka izmjena, revolucionarna promjena ono što treba svijetu i ljudima. Sposoban je smisliti nešto korisno za svijet. Pokušava unaprijediti svoje ideje i proizvode, za dobrobit čovječanstva u cjelini. Često poželi poći na izlet vremeplovom? Znanje skuplja iz zraka, nekom vrstom nevidljivih antena.

 

Ima toliko toga što treba otkriti iza sljedećeg zavoja… To što ostali ne mogu održati korak s njim (Nevera – „zaprega božanskih konja“ – strašan zvuk koji izaziva paniku među Titanima…), po njegovu mišljenju nije razlogom da zaostaje. On je taj na čiji spomen se konkurenciji tresu koljena. Kako se situacija razvija, Mate Rimac bi mogao postati prvi hrvatski ‘živući besmrtnik’ u 21. stoljeću.

 

Naglašenost fiksnih zvijezda (Sunce i Merkur u konjunkciji) – Castra, Nashira, Kitalpha, Sadalsud, Deneb Algiedi – u natalnom horoskopu Mate Rimca ukazuje na posebno talentiranu osobu koja je ispred svoga vremena. Ovo je slika osobe koja je miljenik bogova i koja sipa „božanske vode“ u vidu znanja, pronalazaka i mogućnosti. U negativnoj postavci, ovaj utjecaj donosi iznenadne opasnosti, probleme s donjim (koljena) dijelom tijela, i potencijalnu osvetu od strane ženske ruke! Data mu je mogućnost da izuzetno odskoči u životu u odabranoj djelatnosti, baš kao da se čitav Univerzum umiješao u njegov život, pa je posebno inteligentan i nadaren (na nivou uma) i ima posebnu sreću (na nivou okolnosti). U mogućnosti je postati čuven kroz djela koja čini, i ostati zapamćen (planetarna slava) – tako da njegovo ime postane besmrtno! Sjajan primjer za ovu osobinu s naglašenim zvijezdama u zviježđu Aquarius su Leonardo da Vinci i Benjamin Franklin, koji su po svojim djelima ostali besmrtni u protoku vremena.

 

U natalnom horoskopu Mate Rimca pet planeta je u vatrenom elementu, i on je po temperamentu – kolerik! Svaki put kada određeni planeti dodaju toplinu njegovoj urođenoj ‘vatrenosti’ – probijaju točku ključanja! Pojavljuje se problem viška temperamenta koji već ima. Gomila koleričnih tipova na jednom mjestu, podiže mu temperaturu. Vatra prelazi od vatre na vodenoj površini u vatreni vrtlog te konačno u stanje „plavog vrtloga“. Plavi vrtlog je manji, vrlo labilan oblik plamena koji gori plavom bojom poput plamena ugljikovodika što pokazuje da gorivo izgara bez čađi. Dar koleričnog, vatrenog temperamenta je želja; izazov je usmjeriti tu želju ispravno.

 

Nedostatak vodenog elementa u horoskopu

Ovaj se utjecaj može manifestirati kao pretjerano formalni stil interakcije ili tendencija žongliranja između opsesivne senzulanosti i rezerviranosti. Njegovi emocionalni odgovori mogu biti prilično neprikladni ili odsutni. Emocije mogu izbiti iz nesvjesnog na takav način da se može osjećati kao da je otopljen ili utopljen svojim osjećajima. Obavlja posao kroz koji može izražavati brigu za (djelatnike) druge. Manjak vodenog elementa može pokušavati nadoknaditi tako što je “napadno” osjetljiv i fantazist. Pitanja se vrte oko tema – osjećaja pripadnosti i skrbi, emocionalne ovisnosti o drugima, empatije i emocionalne boli. Kod Mate Rimca može postojati vrlo konkretna opsesija vodom ili tekućinom.

 

Kampus – Rimac Automobili – u izgradnji u Kerestincu, trebao bi imati što veći broj vodenih površina, kako bi ‘vodeni element’ osvježavajuće rashlađivao ‘unutarnju adrenalinsku vatru’ svog idejnog Tvorca!     

 

Antiscije Sunca i Merkura u konjunkciji s Plutonom, ‘skriveni su pokazatelji’ koji dodatno rasvjetljavaju njegovu moć i karizmu. U razdoblju od 2036. do 2039. godine, tranzitni Pluton bit će u konjunkciji s natalnim Suncem i Merkurom, i tada bi Globalna Izumiteljska Slava Rimčevih jurilica trebala doći do najvećeg izražaja.

 

 

Sunce u sekstilu s Marsom stvara jaku potrebu da bude utjecajan. Nastoji doći u prvi plan. Energija i entuzijazam koji pokreću planine. Agresivan nagon za vlastitim izražavanjem i dokazivanjem. Odvažna želja da utre putove u nova područja uspjeha i stvaralačkog djelovanja. Pozitivan, pronicljiv stav prema životu. Elastičan je i dobro se oporavlja. Oprezan je i nikad se ne ističe ukoliko nije sasvim siguran u svoju poziciju. Proizvodnja prijevoznih sredstava, prezentacije i demonstracije novih modela automobila. Sport iz zadovoljstva i zabave. Igre na burzi. Pronalazaštvo, elektronika višeg nivoa, integralne sheme, mikročipovi, kibernetika i kompjutori.

 

Sunce u sekstilu s Jupiterom traganje je za javnim priznanjem. Ima snažnu potrebu da se za nešto izbori ili da u životu nešto postigne. Zrači samopouzdanjem i prepun je nade. Ima golemu potrebu za samozadovoljenjem čineći nešto veliko, nešto što će privući pažnju drugih. Spreman je priskočiti u pomoć drugima u borbi za slobodu. Reklama i sredstva masovnih informacija. Upoznavanje sretnih, bogatih i uspješnih ljudi. Novi planovi s ljudima koji se osjećaju predodređeni za uspjeh. Težnja ka pridobijanju zaštite i pokroviteljstva potrebnih za osobno napredovanje. Dobra povezanost u okviru zajednice. Pokloni od moćnih prijatelja. Zna kako zadobiti ljubav. Odlučno slijedi svoj san i dostiže „svoj dio neba“.   

 

Mjesec u Strijelcu

Reagira s entuzijazmom i idealizmom koji proističe iz vjerovanja i filozofije. Unutarnji mir osjeća kad teži promicanju ideala ili kad napreduje ka budućim ciljevima. Urođena širokogrudnost, tolerancija, vedar stav prema životu. Osjeća se ugodno kad istražuje, putuje, na otvorenu; voli osjećaj slobode. Djelatnosti koje su u vezi sa publikom, ekologija, pitanja sigurnosti. Emocionalno se veže uz one s kojima radi. Brzo se odljuti. Izloženost iskorištavanju i nestrpljivost najveće su prepreke dobivanju željenog. Važno je da ne pretjeruje s naglašavanjem vlastitog znanja i važnosti. Preuzimanje rizika može mu postati prelagana navika.    

 

Merkur u Vodenjaku

Komunicira otvoreno, inteligentno, idealistički, nepristrano. Uspostavlja jedinstvene veze s drugima, ali istovremeno zadržavajući svijest o grupnome komunikacijskom procesu. Razmišlja eksperimentalno i pronalazački, iskušavajući teorije na drugima. Human, prijateljski, voljen od prijatelja. Usklađenost riječi i djela. Dar hitrog repliciranja. Dalekovidni um. Neodoljiva sugestivna moć. Fanatično izvršavanje vlastitih planova. Uspjeh u rješavanju tehničkih zadataka. Opća ljubav prema čovječanstvu.

 

Merkur i Mars u sekstilu jačaju njegov um, dajući mu energičnost i dobru percepciju. Sposobnost za posredovanje. Sklonost praktičnim poslovima. Znanstvena istraživanja, trgovina, transport, satovi vožnje, prijevozi na daleke destinacije. Vrstan je govornik, žustar i živahan, brzo shvaća. Ima izvrsnu moć zapažanja. Već od rane mladosti iskazivao je potrebu za nezavisnim stavovima i djelovanjem. Ima vrlo spretne ruke.

 

Venera u Ovnu

Osjećaje izražava izravno, impulzivno, s oduševljenjem. Jako isticanje i zahtjevne osobine. Cijeni individualnost, inicijativu i nezavisnost, kod sebe i kod drugih. Nasrtljiv je i brzo preuzima inicijativu. Ne voli da se itko previše o njega vješa, usporavajući mu kretanje. Često se ponaša poput zdravo sebičnog djeteta. Potreban mu je prostor i sloboda. Svoje društvene vještine najbolje koristi u situacijama koje ne ugrožavaju njegov ego. Ponekad mu je teško biti istinski blizak s drugim ljudima. Pravne konzultacije. Modeliranje novih lijepih i brzih automobila. Preferira crvenu boju?

 

Mars u Strijelcu

Takmičarski duh. Žestoki, izravni entuzijazam. Divlji konj u preriji. Ima neutaživu potrebu (znatiželja) za istraživanjem i raznovrsnim avanturističkim aktivnostima. Nema problema s osobama druge vjere, kulture ili boje kože. Svuda se rijetko (nakratko) zadržava i nastavlja svojim putem. Odlazi i vraća se, a vrata mu uvijek ostaju otvorena. Ekspanzivno poduzetništvo, automobilska industrija, radionice za popravke automobila, specijalna odjeća.

 

S Marsom i Jupiterom u trigonu ostvaruje stvari u velikom stilu. Ogromna energija, dobar smjer djelovanja, pojašnjavanje situacije. Krupni bisnis, međunarodna trgovina, veleprodaja. Ako je išta strano njegovoj naravi, to su mir i dokolica. Radi po vlastitim pravilima i moralu. Dobar je propagandist. Čeliči se izlažući se opasnostima, povredama i vremenom postaje jak. Velika izdržljivost i istrajnost usprkos problemima. Ovo je aspekt bogatstva!  

 

Jupiter u Ovnu

Teži rastu i osobnom poboljšanju samosvjesnim i nametljivim djelovanjem. Ima dobro razvijenu sposobnost za rukovođenje. Urođeno mu je shvaćanje o značaju kojeg imaju hrabrost i vjera u sebe. U određenim razdobljima (Jupiterov povratak na natalno mjesto – 24, 36, 48, 60… godina života) ostvaruje povoljne kontakte i formira značajne veze koje mu omogućuju da dođe na važne položaje mnogo brže i lakše nego inače. Njegova sposobnost konverzacije, visoko razvijene društvene vještine, velikodušnost i liderske sposobnosti dovode do uspostavljanja tih veza. Novi prijatelji osjećaju da imaju neke stare (karmičke) obveze prema njemu? Njegova poznanstva omogućuju mu da zadobije priznanje (uzletjela karijera) dostojno njegovog talenta. Novi moćni izvori energije, inovacije, inicijative – sve što je u vezi s brzinom, smjena stilova, reli vožnja, filantropski poslovi, energetika, ogromni prihodi!

 

Jupiter trigon Saturn aspekt je istraživanja tržišta i krupnih kapitalnih investicija. Razborito vizionarstvo. Zna kako kombinirati pogled unaprijed s osjećajem za trenutnu stvarnost. Ne smiruje se dok ne postigne cilj. Ovo je izvanredan aspekt koji može poslužiti kao temelj razvoju i ostvarenju potencijala cijelog horoskopa.

 

Jupiter trigon Uran Rimčev je bezgranični optimizam i potencijal za velike proboje. Sposoban je zagrijati druge neovisnim poletom. Kreator je trendova. Prilike za pokazivanje koliko je domišljat stvaraju se same od sebe. Zahvaljujući stavu orijentiranom prema budućnosti i bljeskovima uvida, postoje razdoblja kada iznenada „vidi“ kako će se stvari razvijati. Fortuna je uvijek na njegovoj strani – što s uzdahom olakšanja otkriva tek kad se slegne prašina.  

 

Ovi ekspanzivni utjecaji aktualizirat će se u punom obimu i potencijalu tijekom travnja i svibnja 2023. godine, kada će tranzitni Jupiter biti u trigonu s njegovim natalnim Marsom, Saturnom i Uranom.

 

Saturn u Strijelcu

Konstruktor. Visoka inteligencija. Ogromna snaga za razvoj urođenih potencijala. Teži da se potvrdi čvrstim vjerovanjem i težnjom za dalekim ciljevima. Može prihvatiti mnoge dužnosti i obveze, često preuzima više no što može obaviti. Organizira „u trku“, neprestano mijenjajući planove i sadržaj kako bi ih prilagodio situaciji.

 

Sa Saturnom i Uranom u konjunkciji tvrdoglavo ostvaruje osobne interese. Ulazi u velike poslovne projekte i stvara nešto novo (megakorporacije) na sigurnim osnovama. Posvećenost i težak rad kombinirani s originalnim načinom razmišljanja nude nova rješenja. Avangardno i konvencionalno. Staro i novo. Skupljanje nečega što može prasnuti. 

 

Vladislav Miletić

Onaj koji zbraja nebesa, brojitelj zvijezda i mjeritelj zemlje
14/9/2021

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *