Crveni planet Mars otjelotvorenje sile!

Net.hr/Astronet

12/6/2021/08:08

 

 

Astrolog proučava kako svemir djeluje na ljude na Zemlji i zbog toga se odnosi prema Suncu i planetima kao da oni kruže oko Zemlje. Drugim riječima, iz praktičnih smo razloga zadržali stari geocentrički sustav. Kao što je to jasno vidljivo ako pogledamo u nebo, Sunce se okreće oko Zemlje, i to je ono što je važno.

 

U individualnom horoskopu, točna postavka svih planeta, njihova dostojanstva, recepcije i aspekti, jasno će pokazati, i do najsitnijih detalja, istinitu poziciju osobe. To je od najveće važnosti. Horoskop daje jasnu, objektivnu sliku koju možemo odabrati ignorirati, ali je ne možemo istinski poreći. Kako društveni običaji postaju sve gori, vrijednost te slike sve više raste. Horoskop ne samo da nam daje jasnu i nedvosmislemu procjenu naših slabosti, već jednako jasno ukazuje kakva nam sredstva stoje na raspolaganju kako bismo popravili svoje mane.

 

Planete u horoskopu možemo promatrati kao funkcije vanjskog svijeta, i patiti od njenih posljedica, ili ih sagledati kao osobine vlastite duše i raditi na njihovoj integraciji. Ta mogućnost za promjenu, „izlaz“ iz bilo kakvog problema koji postoji, govori nam gdje je ljudska sloboda. Natalna karta opisuje način na koji smo skloni proživjeti iskustvo. Promjene su uvijek moguće, kroz osvješćivanje. Bolne, doduše, ali ne i nemoguće. Astrologija nije kraj: ona se mora usmjeriti, a kao pravoj znanosti, smijer koji joj se mora dati nalazi se unutar duhovne tradicije.   

 

Sposobnost upotrebe volje na dinamičan način

 

Mars (grčki Ares) je planet kojeg možemo lako shvatiti, jer je sve vezano za njegov proces direktna i jednostavno muška energija. Ako bi je trebali otplesati, naše bi kretnje bile oštre i poput udaraca, hrabre i odrješite: kretnje gotovo svih sportova. Simbol Marsa može se interpretirati kao štit i koplje, ili kao muške genitalije, kojima vlada. Mars je mač koji možemo podići kako bismo se borili, sposobnost upotrebe volje na dinamičan način, nadilaženje ega kroz žrtvu. Ako nije ispravno vođen, Mars postaje smetnja, posebno ako dolazimo u kontakt s njegovom manifestacijom kod drugih ljudi. Mars je prirodni vladar braće, muški je i noćni planet, topao i suh, njegov dan je utorak, a oko Sunca obiđe za 687 zemaljskih dana. Mars se prosječno oko dva mjeseca zadržava u jednom znaku, a najduže može ostati i do sedam mjeseci (kada je retrogradan). Retrogradan je svakih 26 mjeseci.

 

Mars vlada Ovnom i Škorpionom; u tijelu, Mars vlada sustavom mišića i reprodukcije, glavom, nosom i bradom. Planeti imaju najveće osnovno dostojanstvo kada se nalaze u znaku kojim vladaju, to se tradicionalno poistovjećuje s čovjekom koji se osjeća sigurno u vlastitoj kući. Mars u Ovnu je suviše nagao i provokativan dok sa Škorpionom je naoko tih ali utoliko više opak i osvetljiv. Previše naglašen Mars je nepodnošljiv. Uvijek se igra nožem, kiti nekim značkama i uniformama, ispuca previše ‘ratničke’ energije i pada pred ciljem!

 

Mars ima i svoju tamnu ili sjenovitu stranu, koja se pojavljuje i u žena i u muškaraca, kad je njegova energija frustrirana. U vatrenim znakovima postat će ljut i nasilan; u vodenim znakovima će se pušiti i smišljati podmuklu osvetu; u zračnim znakovima će vikati i vrijeđati; i u zemljanim znakovima će razbacivati stvari uokolo. Negativni Mars djeluje u svakom kriminalcu, izdajici, sadistu, ubojici i silovatelju. Možemo reći da svaka tragedija prikazuje snagu negativnog Marsa. Civilizirana sublimacija Marsa može se naći u natjecateljskim sportovima.

 

Mars je u padu u vodenom znaku Raka, kojim vlada Mjesec. Mars će postati muškarac tek nakon što je volio Veneru u Vagi; sve do tada ostat će dječak, Majčin Sin. Majke previše zaštićuju sinove, a kćeri se žale, „Gdje su muškarci, vidimo samo dječake?“ Trebamo poštovati psihološku razliku među spolovima, ako želimo biti sretni u međusobnim odnosima. Muški uzori na televiziji obično su bolesno brutalni, ovisni o falusnom nadomjestku: oružju, lažnim osobnostima i automobilima.

 

Mars je egzaltiran u Jarcu i ovdje postaje homo faber (praktičan čovjek); energija u ovom kardinalno zemljanom znaku postaje konstruktivna. On gradi stvari; postaje graditelj zgrada, cesta i gradova. Marljiv je i produktivan. Naravno, to se događa i ženama.

 

Moramo uočiti razliku, arhetipski, između Sunca i Marsa. Sunce predstavlja Solarnog Junaka; Mars, smrtnog heroja. Jedan je Kralj, drugi Vitez, ili Otac/sin, kao što je Mjesec Kraljica, a Venera Princeza, ili Majka/kći.

 

Mars različito djeluje u muškoj i ženskoj natalnoj karti

 

Mars u muškom horoskopu opisuje mlađu, oštriju osobu, vrlo određenu. Pokazuje kakav je njegov odnos prema vlastitoj muškosti. U horoskopu muškarca on otkriva kako taj muškarac voli, kako prilazi predmetu svojih želja, kako ga uzima. Marcijalno lice, mišićavo tijelo, oštar i odlučan pogled, stisnute usne, sposobnost preživljavanja. Mars u ženskom horoskopu oslikava tip muškarca koji se toj ženi, posebno na fizičkoj razini, najviše sviđa. On može biti zaštitnik, uniformirana osoba, sportaš, fizički jak i odlučan muškarac. Pod lošim aspektima i vrlo grub. Svaka žena sa „slabim“ Marsom sklona je doživjeti animusa negativno. Žena „vođena animusom“ – gruba i svadljiva, ima nadnaravno jaki Mars.

 

Mars donosi nasilno vrijeme: olujne kiše s grmljavinom koje osvježavaju sparne dane; on osnažuje bilo koje pokazatelje s kojima je povezan. Njegov je zapadni vjetar!

 

S neaspektiranim Marsom duh hrabrosti i odvažnosti osobu može obuzeti na prepad i navesti je da uđe u veliki rizik. Kao planet koji simbolizira strast i nasilje, Mars u svom neaspektiranom izdanju može stvoriti iznenadnu srdžbu i izljeve bijesa, kratkotrajne ali snažne vanjske eksplozije. Ove osobe ponekad će nenamjerno uvrijediti druge svojom zajedljivošću, netaktičnošću i neosjetljivošću. Žena s neaspektiranim Marsom možda neće znati što da očekuje od svog muškarca ili kako da se najbolje ophodi s njim; ponekad uživa u tome da bude vladarica. Osobe s neaspektiranim Marsom trebale bi obuzdati svoj entuzijazam i zapamtiti da je lako započeti stvari, no treba vremena i truda da se završe. 

 

Retrogradni Mars je najmalefičniji zato što je njegova osnovna priroda direktnost, i kada je retrogradan uvijek pokazuje svoju Škorpionsku prirodu. Umjesto pozitivne volje i energije za životom, izražava svoju negativnu prirodu. Dug po pitanju neke smrti. Bijesna osveta. Tajni neprijatelji i tajne opasnosti. Ako je Mars bez teških aflikacija, osoba će uspjeti „platiti“ staru karmu, i neće morati proći kroz istu lošu situaciju koju je nekada nekome stvorila, već će doživjeti unutrašnju transformaciju, što je cilj svake karmičke lekcije. Povoljno postavljen retrogradni Mars daje osobi određene okultne moći kojima može neutralizirati lošu energiju, transformirajući je i od nje stvarajući pozitivnu životnu silu.  

 

POLOŽAJ MARSA U ZNAKU:

 

Kako se osoba dokazuje i kako izražava želje

 

Mars u Ovnu Dokazuje se natjecanjem, izravno, nestrpljivo. Samovoljan poriv za akcijom. Poduzetnost, snaga volje i nemir. Usijana glava, prgav, grubi dečko, odvažan i bezobziran. Number one. Precjenjuje svoje snage. Osvajački žar. Ozljede glave. Groznica. 

 

MARS u Biku Dokazuje se postojano, uporno, konzervativno, tvrdoglavo. Nepromjenjivost, izdržljivost, posesivnost. Korpulentan. Društvo sumnjivih žena. Ožiljak. Materijalni motivi. Sporost i lijenost. Samodopadnost i zadovoljavanje stvarima kakve jesu.  

 

MARS u Blizancima Dokazuje se fleksibilno, verbalno, pametno, komunikativno. Žarište želja mijenja se brzo i često. Nesiguran što želi. Otvoreno gleda na sve. Borba riječima. Vješt diskutant. Oštar pokretan duh. Brz nemiran govor. Mladolikost. Utjecaj u medijima. 

 

MARS u Raku Dokazuje se nježno, sramežljivo i suosjećajno. Sposoban je učiniti hrabra djela da bi zaštitio one koje voli. Želja za razmnožavanjem. Domoljub i hrabar za stvar naroda. Misli da je jak. Od muhe pravi medvjeda. Voli vino i kuću. Ima osjetljiv želudac.

 

MARS u Lavu Dokazuje se dramatično, toplo, veselo, izražajno, arogantno. Ponos i nagon za priznanjem. Mora biti hvaljen i cijenjen. Često postaje nametljiv i želi dominirati nad drugima.  Muški šarm. Srce. Kolerik. Pucanje i vojne vježbe. Ekspedicije. Bombastičnost.  

 

MARS u Djevici Dokazuje se skromno, korisno, analitički, pokorno – ponekad uz sitničave prigovore. Perfekcionizam. Sistematičnost. Lukav. Samokritičnost i pridavanje važnosti detaljima. Potreba da teži savršenstvu kako bi ostvario svoje želje. Majstor svoga zanata. 

 

MARS u Vagi Dokazuje se druženjem, suradnjom, ljupkošću, izravno se vežući. Želja da uskladi sve suprotnosti. Estetsko okruženje, dekoracije. Igra ulogu u javnosti. Neodlučnost. Previše važe sve mogućnosti. Mačevanje. Tai Chi. Žrtvovanje kroz ispravljanje nepravdi.

 

MARS u Škorpionu Dokazuje se žestoko, magnetično, strastveno i moćno. Izuzetna izdržljivost. Tajnovitost. Potreba za samoočuvanjem i potpunom kontrolom. Snažna seksualna narav. Jaki instinkti. Kirurgija. Žena s Marsom u Škorpionu ne hoda, ona plovi.

 

MARS u Strijelcu Dokazuje se pošteno, idealistično, energično, naprečac, bez takta. Težnje prema idealu. Vizije o budućnosti. Generalizira. Avanturističke aktivnosti. Škodi sebi zbog otvorenosti. Divlji konj u preriji. Pomorsko i ratno pravo. Voli loviti. Neženja. 

 

MARS u Jarcu Dokazuje se oprezno, ozbiljno, s autoritetom, ambiciozno, uz veliku samodisciplinu. Pažljivo planira. Materijalistički ciljevi i dugoročna dostignuća. Praktičan čovjek. Građevinske kompanije. Industrija metala. Kamioni i dizalice. Pješak. Alpinizam. 

 

MARS u Vodenjaku Dokazuje se inteligentno, individualistički, ekscentrično i neovisno. Buntovništvo. Reformatorski nagon. Stvaralačko inovatorstvo. Nepristranost i znanstvena objektivnost. Križar. Važni su mu principi. Borba za potlačene. Opasnost od ljudske ruke.

 

MARS u Ribama Dokazuje se idealistički, suosjećajno, sažalno, pristajući na dogovor, zračeći dobrotom. Snovi, introspekcija, indolencija, narkoze, ekstaze. Poteškoće sa samoodređenjem. Radije će biti umjetnik nego kauboj. Pacifist koji se bori samo za mir.  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *