Planeti i ljubav  

U horoskopu je zapisana količina i vrsta ljubavi koju priželjkujemo i očekujemo, ali i naše sposobnosti i ograničenja da je pružamo drugima i primamo. Tu su ocrtani i naši odnosi sa djecom, roditeljima, prijateljima i ljubavnicima. Mnogo je načina kako volimo i kako nas vole.

 

Sunce/Lav

Središnja snaga, vodič kroz život, fokus oko kojeg i kroz kojeg se ispoljavaju ostale aktivnosti. To je mjesto individualne identifikacije (znak u kojem smo rođeni) u horoskopu. Pokazuje snagu seksualnog identiteta. U ljubavi daje kvalitete topline, cjelovitosti, dječju nevinost i zdrav humor. Polje natalnog horoskopa u kojem se nalazi Sunce pokazuje naše najvažnije životne aktivnosti. Ako je u neharmoničnim aspektima ukazuje na nedostatak samopouzdanja u seksu, kao i u ostalim područjima života, što se najčešće nadoknađuje agresivnim ponašanjem.

 

Mjesec/Rak 

Predstavlja pojedinčev odgovor na utjecaje okoline, stoga je ujedno i ključ za razumijevanje seksualnog odgovora. Upravlja emocijama i pokazuje našu sposobnost da osjetimo potrebe drugoga isto kao i vlastite. Biti sposoban brinuti o drugome je znak emotivne zrelosti i aspekti prema Mjesecu pokazuju kako osoba odgovara na tuđe potrebe i zahtjeve – instinktivno ili je sputana vlastitima. Mjesec su i navike, ono što ponavljamo kroz naše živote. Polje u kojem se nalazi Mjesec područje je nesvjesnog. Teški aspekti Mjeseca uvijek vode u nesigurnost i kao obrambeni mehanizam javlja se agresivnost prema drugima, a s tim i teškoće u ljubavi.                                                                    

 

Merkur/Blizanci i Djevica

Ovo je mentalno područje našeg života. Merkur pokazuje kako komuniciramo i bez obzira što nije direktno planet ljubavi, upravljajući rukama, komunikacijama i dodirom vrlo je značajan na ovom području. Polje u kojem se Merkur nalazi je ono područje života o kojem osoba uvijek želi sve znati. Ako je dobro aspektiran pomaže ispoljiti maštu na području seksualnosti, spriječiti dosadu i stagnaciju odnosa. Jedna od njegovih izvanrednih osobina je vidjeti ljepšu stranu života, kao i urođeni smisao za humor kojeg imaju oni u čijem je horoskopu skladno položen. Loše aspektiran stvara cinike koji nikako da nauče kada treba govoriti a kada šutjeti

 

Venera/Bik i Vaga

Planet koji više nego bilo koji drugi povezujemo s ljubavlju i seksom. Ipak, ona je mnogo bliža riječi – senzualnost. Njen položaj u karti rođenja pokazuje gdje, što i kako volimo – osjećaj pronalaženja osobnog zadovoljstva kroz emocionalnu angažiranost. Ta angažiranost ne smije biti ograničena samo na seksualne odnose. Ključna riječ za razumijevanje Venere je želja, i ona je bit svakog uspješnog seksualnog iskustva. Položaj Venere u znaku pokazuje na koji način neka  osoba voli. Polje u kojem je Venera pokazuje područje s kojega dolazi najviše zadovoljstva. Loši aspekti s Venerom daju neke neobične načine ispoljavanja i zadovoljavanja želja.                    

 

Mars/Ovan i Škorpion

Mars predstavlja seksualnu i agresivnu akciju kojom djelujemo u cilju zadovoljavanja Venerinih (ljubavnih) želja. U horoskopu pokazuje mjesto neprekinutog toka energije koju posjedujemo, način na koji tu energiju ispoljavamo prema vani, da li je blokirana ili pretjerano nametljiva. Znak u kojem se nalazi naš natalni Mars pokazuje način na koji djelujemo, a polje je područje života u kojem najjače reagiramo. Ako je Mars u lošim aspektima potrebno ih je aktivno izraziti, točnije „potrošiti“, čak i kada uzrokuju privremeni problem. Jer, loš aspekt npr. Marsa i Saturna uvijek ima veze sa seksualnim disfunkcijama kao što su impotencija i frigidnost. Konjunkcija s Uranom ili Plutonom daje eksplozivnost u seksualnom izražavanju.   

 

Jupiter/Strijelac i Ribe

Povjerenje je riječ Jupitera u ljubavi. On daje sposobnost predviđanja razvoja ljubavnog odnosa, naš osjećaj prosudbe života. U odnosu s nekom osobom, znak u kojem se Jupiter nalazi pokazuje kako dobro procjenjujemo vezu, kao i koliko je ona za nas mudar korak u budućnost. Jupiter uglavnom proširuje područje života kojim upravlja polje u kojem se nalazi, pokazujući gdje želimo uvećati svoj utjecaj. Loši aspekti s Jupiterom ukazuju na probleme uzrokovane lošim navikama još iz djetinjstva, kao i gubitak osjećaja za stvarnost. Ipak, Jupiterovo osnovno djelovanje u natalnoj karti je dobrotvorno i kroz kontakte s njim ispoljavaju se uglavnom pozitivni utjecaji.  

 

Saturn/Jarac i Vodenjak

Saturn je planet ograničenja i discipline i u ljubavnom ili seksualnom kontekstu predstavlja inhibicije naučene u djetinjstvu i ranoj mladosti. Saturn također diktira što je društveno prihvatljivo a što ne, od ponašanja u seksu, što često stvara vrlo stroge stavove i djeluje represivno. Ali, Saturn upravlja i vremenom i jednom nas ipak dovodi do točke u kojoj nam zaista postaje dosta ograničenja i sputanosti. Polje u kojem se nalazi ukazuje na područje teškoća rano u životu, ali kasnije može postati područje postizanja uspjeha započetog prevladavanjem one rane prepreke iz mladosti. Najčešća posljedica lošeg aspekta Saturna u horoskopu, je duboka unutrašnja nesigurnost osobe, nevjerica da jeste i može biti drugima seksualno poželjna.                                                   

 

Uran/Vodenjak

Ovo je najuzbudljiviji planet u horoskopu. Izvan Saturnove orbite (astronomski) Uran predstavlja izlaženje iz granica društvenih običaja koji nas okružuju, naše traganje za slobodom iskustva i izražavanja, seksualnom i svakom drugom. Njegovo mjesto u horoskopu predstavlja područje gdje nismo ograničeni. U dobrom aspektu svoju individualnost i originalnost obično lako usmjeravamo seksualno u već prihvaćenom obliku, istovremeno iznalazeći načina za razvoj ljubavnog odnosa. Loši aspekti često kod čovjeka uzrokuju potrebu lomljenja svih granica, odnosno neophodnost dobivanja dovoljno slobode i tolerancije okoline kako ta Uranska energija ne bi postala destruktivnom.                                                                  

 

Neptun/Ribe

U stvarima ljubavi Neptun je ponizan i njegova pozicija u natalnoj karti ukazuje na mjesto gdje treba napustiti nešto od vlastitih vrijednosti da bi se stvorio prostor za budući razvoj nečeg većeg i značajnijeg. Neptun uvijek traži žrtvu i nesebičnost. Usko je vezan uz vjerovanje u Boga. Njegov položaj u polju horoskopa pokazuje na kojim životnim područjima učimo služiti ispunjavanju potreba drugih ljudi. Loši aspekti Neptuna uzrokuju konfuziju i greške, nerazumijevanje za partnerove želje. Čovjek može biti vrlo uplašen od svojih i tuđih seksualnih prohtjeva, stoga često bježi od stvarnosti. U ovakvim je slučajevima potrebno naučiti prihvaćati život kakav jest i kako dolazi.  

 

Pluton/Škorpion 

 

Ovo je planet dubokog bunara životne energije iz kojeg izvlačimo nevidljivu snagu. Pomoću želje, naravno. Želja je kanal koji vodi u seks, ali i u stvaralaštvo i da bismo razumjeli Plutona, moramo prihvatiti činjenicu da smo mnogo više od onoga što vidimo na površini svojih života. Riječ koja se često udružuje s ovim planetom je moć. Moć je želja  u akciji, način na koji pojedinac preoblikuje svijet. Pluton je poput valova, odnosi nas s jedne razine postojanja na drugu. To je evolucija, rast proizašao iz međuakcije dvoje ljudi na vrlo osobnom nivou. Pluton je planet ekstrema, daje ogroman intenzitet polju (području života i djelovanja) u kojem se nalazi.                                                             

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *