OZNAČAVA GRANICU ŽIVOTA / Otpor je uzaludan: Uz pravila ‘novog normalog’, povratka na staro više nema

Net.hr/Astronet

26/6/2021/12:16

 

 

Da bi stvar postala vidljiva, energija se mora usporiti, kako bi se vibracije izdužile i smanjile u nešto opipljivo.

 

Individualne ljudske duše prolaze kroz nebesa prije svoga rođenja na zemlji te dok tako putuju primaju neki talent od svake od astralnih sila redom, a koji na isti način i vraćaju pri svojemu uzlasku nakon smrti. Saturn je čistitelj koji daje anđeosku čistoću i porađa viziju božje osobnosti. Budući da izvršava božju volju, po sebi je dobar i može imati loš učinak jedino kroz to što će čovjek zloupotrijebiti njegove darove, na isti način na koji čak i blagoslovljena sunčeva svjetlost može oslijepiti nepažljive. Put „prema unutra“, put je i „prema gore“. Ako astrologija pomaže da se jasnije vidi taj put, onda je ona krščanski odgovorna.

 

Od svih se planetarnih procesa Saturnov čini najvažnijim; on je najniža točka, mjesto na kojem se moramo suprotstaviti vlastitoj Sjenci, posjedovati ju, biti odgovorni za nju i naučiti je prihvaćati i voljeti. To je od neizmjerne važnosti za svijet, jer radeći na svojim „Saturnima“ uzimamo jednako toliko tmine iz kolektivne sjene i zamjenjujemo je sitnim dijelom svijesti. To je sveta zadaća.

 

Esencijalno jedinstvo čovjeka i univerzuma

 

Kao zadnji od vidljivih planeta, Saturn označava granicu života – od jednoga kraja do drugoga. A postavljanje granice znači i davanje oblika i uporišta koje daje čvrstoću. Saturn simbolizira ograničen život i istodobno nužno iskustvo postavljanja granica na putu dozrijevanja za mudrost. Tko spozna granice i u njima svoju sreću, može je i zadržati cijeloga života.

 

Sfera Saturna predstavlja vrata koja vode ka božanskom i od njega. Svojim zrakama odašilje transcendentne sile koje prodiru u svaki djelić svijeta. Kroz to, oblici prianjaju uz materiju i ostaju u njoj. Moderna kultura je snažno anti-saturnovska. Saturn vlada smrću: smrt se dešava samo na skrivenim, tajnim mjestima. On vlada starošću: naš užasni ideal je da živimo u vječnoj adolescenciji. On vlada vrijednostima, ali u današnjem svijetu ne postoje vrijednosti. On vlada žrtvovanjem: ali danas je čak i put ka Bogu, put uživanja, bez odricanja i promjene ponašanja. Saturn vlada poljoprivredom: tu žanjemo točno ono što smo posijali.

 

Mudar čovjek zapovijeda zvijezdama onoliko koliko zapovijeda svojim porivima

 

Saturnov proces je apsolutno fundamentalan, jer se bavi trodimenzionalnom manifestacijom. Saturnov je proces ograničavanja, pri čemu se nešto otjelotvoruje. Ljudskom školjkom vlada Saturn, a ipak je puna života. Neživo izgledaju samo one stvari koje ne završavaju živcima; nokti, kosa, životinjske kandže i rogovi, a oni su uz kostur pod vladavinom Saturna. Pod njegovom je upravom i cjelokupno kraljevstvo minerala. Nakon smrti ono što ostane je njegovo. Bez kostura i kože bismo se raspali, a upravo to nas ograničava i odvaja u posebne jedinke. Odvojenost i različitost je istovremeno i prokletstvo i slava, ali upravo je to proces inkarnacije.

 

Saturnov položaj u natalnoj karti ukazuje na vrstu i mjesto straha, ali i otkriva smjer razvoja. Moramo preuzeti odgovornost za vlastiti duhovni napredak. Saturn ima lošu reputaciju. Kad se Saturn udruži s bilo kojim planetarnim procesom i podupre njegovo negativno izražavanje, naći ćemo bar jedan od „sedam smrtnih grijeha“ ili psihološki rečeno potisnute komplekse. Kada se Saturn negativno udruži s Marsom (prvi nadolazeći susret od 1. do 4. srpnja 2021.) imamo sljedeća djela: predbacivanje, bijes, ljubomoru, osvetu, mržnju, ubojstvo, pornografiju, mučenje, kriminal i razaranja. Svijet je prepun toga.

 

Jedna od Saturnovih lekcija (i zašto je egzaltiran u Vagi, znaku „drugog“) je da učimo više o Sebstvu/Jastvu u nama kad ga pokažemo drugima. “Ljubi bližnjega svoga kao samog sebe“ djeluje dvosmjerno. Isto tako, zadržavamo ono što dajemo. Ako u otvaranju sve karte damo partneru ili partnerici, neće biti igre. Ako izgubimo, bit ćemo ljuti. Moramo početi dijeliti: jedna tebi, jedna meni. Saturn je pošten.

 

U negativnom je smislu Saturn znak skrivenog ponosa. Saturn možemo doživjeti i kao okrutnog nutarnjeg suca i kritičara, glas koji nam govori zbog čega nešto ne možemo učiniti. Teško je uvidjeti da je naš ponos taj zbog kojeg smo strogi prema sebi.

 

Saturn u muškom horoskopu opisuje ženu stariju od njega, iz sasvim druge društvene klase, ili druge rase. Nedostatak strasti, ukoliko nijedna strastvena planeta ne formira skladan aspekt ka Saturnu. Nema ljepote. Brak po dužnosti. Duge veze, bez živosti. Saturn u ženskom horoskopu opisuje starijeg muškarca, figuru oca, čovjeka koji daruje sigurnost i stabilnost. Često sa bradom. Hladna osoba. Nekada to može biti i odnos (brak) iz koristi.

 

S neaspektiranim Saturnom osoba će iskusiti snažni nagon za proširivanjem samokontrole do krajnjih granica, te nametanju strogih životnih pravila sebi i drugima. Osjećaj odgovornosti je obično tako snažno izražen da postaje poremećaj. Saturnov ograničavajući i lokalizirajući karakter (koji ima i svoje pozitivne strane) može uz dodatak zabrinutosti spriječiti osobu da iskoristi pravu priliku zbog turobnog podcjenjivanja vlastitih talenata, a vrijeme se može protratiti na beznačajnosti. Osoba s neaspektiranim Saturnom može djelovati vrlo hladno, teško i nepristupačno. Postoji osjećaj da se takvu osobu ne može shvatiti ili prikliještiti. Taj osjećaj nemaju samo drugi, već i osoba sama.

 

Saturn tijekom jednog prosječnog ljudskog života napravi tri kruga kroz natalni horoskop. Njegov ciklus u Zodijačkom krugu je oko 28 godina. U prvom krugu (do 28 godine života) osoba prolazi kroz sva iskustva koja je u prošlim inkarnacijama doživjela. Taj krug predstavlja aktiviranje karmičkog sjećanja kroz različita iskustva kojima je osoba u ovom životu izložena. U drugom Saturnovom krugu (od 28. do 56. godine života) osoba je sposobna na događaje koji joj dolaze reagirati, i na taj način stvara novu karmu, povoljnu ili nepovoljnu. Treći krug (od 56. do 84. godine života) razdoblje je u kojem se stvari koje je osoba radila u prošlom krugu Saturna sada sumiraju.

 

Retrogradni Saturn znak je duga u nekom vremenu, kao i pada na „ispitu“ na koji ukazuje pozicija i aspekti Saturna u natalnom horoskopu. Sam po sebi retrogradni Saturn je uvijek znak da postoji određeno vrijeme u kojem će se naše djelovanje (dobro ili loše) naplatiti. Od aspekata koje formira retrogradni Saturn ovisit će vrsta izazova, a od stanja svijesti koje je Duša u međuvremenu razvila ovisit će i reakcija na dati izazov. Ukoliko je retrogradni Saturn skladno aspektiran, osoba je vezana obvezom da nekoga pomaže. Ovdje Duša ima potrebu vratiti se u vrijeme za koje je nekim utiskom ostala jako vezana i iznova proći kroz istu situaciju, jer tek tada će steči ogromnu stabilnost koja će biti oslonac njene daljne evolucije.

 

Materijalno posjedovanje prestaje biti Bog koji vlada

 

S velikom konjunkcijom Jupitera i Saturna u znaku Vodenjaka (21. prosinca 2020.), započelo je novo doba čovječanstva. Sljedećih 200 godina Jupiter i Saturn sastajat će se samo u zračnim znakovima, nakon brojnih i višekratnih susreta u zemljanim znakovima od 1842. godine.

 

Kroz Vodenjaka postajemo povezani s „Božjim umom“ – primamo kozmička uputstva (prosvjetljenje!) ravno u mozak. Trenutno, briljantno, kristalno jasno znanje, znanstvena oštroumnost, moderna i progresivna perspektiva, velika otkrića, epski prijelaz i evolucija civilizacije – naš tehnološki svijet eksplodirat će do neslućenih razmjera!

 

Uz pravila ‘nove normale’ koju je pokrenula pandemija, povratka na staro više nema. Postajemo svjesniji svih vrsta toksičnih ponašanja. Vodenjak u nama inspirira nas da razmišljamo unaprijed i ‘vidimo’ budućnost koju stvaramo. Sada započinjemo nešto što će postaviti temelje za budućnost, kako u našem vlastitom životu, tako i zajednički. Moramo biti spremni izaći iz zone udobnosti radi svoje budućnosti – preuzeti odgovornost i inovirati. Neki se mogu osjećati nelagodno jer stari i poznati način života otpadaju. Neki se mogu pobuniti kako bi stvari ostale iste. Otpor je uzaludan!

 

Stare se strukture moraju mijenjati, ali možemo uzeti najbolje iz prošlosti. Ne moramo izbaciti sve ono što smo izgradili ili naučili. Od vitalne je važnosti da ostanemo fleksibilni jer što se više opiremo, to se više stresa i tjeskobe očituje. Iznova procjenjujemo i otkrivamo što je uistinu važno u našem životu. Vrijeme prevlasti zračnog (Saturnovog) znaka Vodenjaka, donosi nam prilike da postavimo temelje nove budućnosti i probudimo se u novoj stvarnosti.

 

Saturn u Vodenjaku potiče nas na pročišćavanje zraka širom planeta dok se klimatska kriza nastavlja. Oni koji su na rubu, nailaziti će na veće prihvaćanje tijekom sljedećih godina. Autsajderi mogu postati mainstream. Treba imati mjesta za diskurs. Važno je da ne dođemo u situaciju da uspon znanosti i razuma ne uguši glas duhovnosti i umjetnosti.

 

Sjajne zvijezde, udaljene milijardama kilometara, podsjećaju nas na širu povezanost s kozmosom. ‘Jesmo li samo mi, jesmo li sami?’ Vodenjak u raketi uzlijeće! Očekuje nas puno više svemirskih vijesti. Hoće li osjetljivi roboti nastati na kraju? Igramo se Boga…

 

POLOŽAJ SATURNA U ZNAKU:

Kako osoba teži da postane netko i da to sačuva trudom

 

Saturn u Ovnu – Energično ulijetanje u novo iskustvo. Agresivan, takmičarski pristup. Razvija se gajeći hrabrost i odvažnost. Djetinjasti, egocentrični stav. Strah i pretjeran oprez. S godinama privlači sve mlađe osobe. Istrajnost. Radi sporo i polako. Stomatološki problemi.

 

Saturn u Biku – Materijalizam. Postojana produktivnost, vlasništvo i oslanjanje na vlastita materijalna dobra i tradicionalne vrijednosti. Lijenost. Izuzetno konzervativna i nepopustljiva tvrdoglavost. Strah od gubitka kontrole. Sporo i teško zaboravljanje. Umjetnost. Priroda.

 

Saturn u Blizancima – Oslanjanje na vlastito mentalno bogatstvo. Potreba za raznovrsnom mentalnom stimulacijom. Skeptični stavovi i uskogrudni interesi. Intelektualizira, verbalno brani vlastitu strukturu i integritet. Znanstveni rad. Pisanje. Odluke i dogovori na dugi rok.

 

Saturn u Raku – Osjećaj duboke brige. Pojašnjavanje obiteljskih korijena i utjecaja. Strah od vlastite osjećajnosti i ranjivosti. Potreba za osobnom zaštitom. Preveliko suzdržavanje osjećaja može dovesti do strogosti i ispraznosti. Nagle i plahe reakcije. Previše štedljiv. Težak u kući.

 

Saturn u Lavu – Stvaralačko djelovanje, osebujno izražavanje i odana, postojana ljubav. Strah i nedostatak vjere u svoju prirođenu vrijednost i dobrotu. Ponos i nagon za priznanjem. Kreativno obavljanje dužnosti može donijeti veliku sreću. Strogost prema sebi i drugima.

 

Saturn u Djevici – Analitičke sposobnosti, predano obavljanje zadataka i pomaganje onima koji trebaju pomoć. Ovladavanje detaljima i usavršavanje raznih vještina. Nedostatak vjere u vlastite sposobnosti. Sumnja u sebe. Poniznost. Tehničke sposobnosti. Slabi uslovi rada.

 

Saturn u Vagi – Sposobnost da s drugima sklopi pravedan i odgovoran odnos. Ravnoteža i sklad. Strah od predanog partnerstva. Ulaže disciplinirani trud u održavanje veza. Želja da udovolji drugima može onemogućiti prihvaćanje neugodnih dužnosti. Društveni uspon. Saturn u Škorpionu – Kontrola snažnih strasti. Potkopavanje vlastitih ciljeva ili stvaranje prepreka za bliskost s drugima. Opsjednutost potrebom da se oslanja samo na sebe. Strah od izražavanja najdubljih osjećaja. Unutarnja silovitost. Ljubav i mržnja. Opasna putenost.

 

Saturn u Strijelcu – Težnje za dalekim ciljevima. Čvrsta vjerovanja. Snažna potreba za mentalnom disciplinom. Organizira „u trku“, neprestano mijenjajući planove. Ulaže trud u filozofska pitanja. Traži društveno priznanje za vlastita vjerovanja. Problemi religije. Pravo.

 

Saturn u Jarcu – Teži da se potvrdi i održi ostvarivanjem ambicija, autoriteta i položaja u društvu. Disciplinirani trud. Prestrogo kontrolira sve situacije. Oprezno ponašanje. Konzervativac u politici. Strah od negodovanja. Ovisi o sebi samom. Strpljenje. Zglobovi.

 

Saturn u Vodenjaku – Disciplinirane mentalne sposobnosti, jasno definirano znanje i posvećivanje društvenim ili futurističkim ciljevima. Dobro razvijena sposobnost da organizira grupe ljudi. Važna prijateljstva. Nagon prema ekscentričnosti. Genijalnost. Socijalni problemi.

 

Saturn u Ribama – Ujedinjenje s višim bićem. Žudnja za bijegom iz stvarnosti. Iscjeliteljsko suosjećanje i uživljavanje. Potreba da disciplinira vlastitu neodređenost kako bi se osjećao sigurnim. Duhovno bogatstvo. Nedostatak samopouzdanja. Žrtvovanje. Alkohol i droge.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *