Mundana astrologija

početna

home

HOROSKOP HRVATSKE

Svi mi imamo svoju karmu i darmu, a stvari slično stoje i s državama. Narod koji stoljećima živi na određenom prostoru dijeli genetiku, stvara mentalitet, pamti tradiciju, zajednički putuje u budućnost. Označavanje zemljopisnih područja preciznim zvjezdanim i zodijakalnim vladarstvima staro je astrološko naslijeđe. Nacionalni horoskopi, izračunati za određeni politički događaj, relativno su nova metoda.

 

Hrvatski sabor donio je 25.06.1991. Deklaraciju te Ustavnu odluku o proglašenju suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske čime je potaknut postupak razdruživanja od drugih republika SFRJ, te postupak za međunarodno priznanje. Službeno priopćenje putem medija uslijedilo je u 19 h 56 min...

horoskop Hrvatske

Republika Hrvatska

25.lipnja 1991., 19h 56min (-2), Zagreb

Prihvaćeni zbog svoje posebnosti!

U horoskopu “trenutka rođenja” Republike Hrvatske, naše najjače potrebe (sve do tada nedostižne i neostvarene) izašle su na vidjelo. Dva dana kasnije…, 27.06.1991., dogodila se lunarna eklipsa ili pomrčina Mjeseca, i ubrzo smo kroz ratno razaranje dotakli vlastitu dušu!

 

Sunce u znaku Raka, u 7. polju horoskopa, i u kvadratu i pol s Plutonom, ukazanje je rušenja i gradnje, žudnje za neovisnošću, ekstremizma i nasilja, fizičke patnje i mučeništva. U ovom je aspektu skriven potencijal za dalekosežne promjene i moćni preobražaj Hrvatske. Sunce u mundanoj astrologiji simbolizira predsjednika države, utjecajne političare, sve ljude od autoriteta i položaja. Sunce vlada 8. poljem, što naglašava poriv za preoblikovanjem, i potrebu za eliminacijom starih obrazaca življenja koji više nisu primjereni kolektivnim idealima. Kada su Sunce i Pluton u igri forsiraju se sukobi, zanemaruje se moguće stradavanje, tajne službe i psihijatri imaju puno posla! Sunce i Pluton ukazuju na skrivenu suradnju ljudi na vlasti s kriminalom i podzemljem, a ta tabu tema prati sve vladajuće garniture do današnjih dana. Sunce u 7. polju horoskopa je traženje priznanja od drugih država. Proglašenjem suverenosti i samostalnosti oglasili smo se svjetskoj javnosti. Svijet nas je prihvatio zbog naše posebnosti. Prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman ostao je zapamćen kao "očinska figura", prorok nadolazeće katastrofe, ali i pobjednik u ratu! Sunce je u opoziciji s Neptun/Ascendent središnjom točkom, i definiranje našeg položaja u odnosu na svijet ne prolazi bez nelagode i frustracija. Iznova smo u opasnosti od tuđe dominacije i izrabljivanja, i to ponajprije u ekonomskom smislu. S Plutonom u 11. polju stvorili smo državu iz rušenja i razaranja! Na površinu su izašli naši kolektivni emocionalni kompleksi. Potrebno nam je «ponovno rođenje» u području krajnjih želja i smisla za svrhovitost, i promjena stanovitih fiksiranih ideja. Konjunkcija Venere i Marsa u Lavu, u kvadratu je s Plutonom i u trigonu s Mjesecom. Ova planetarna mreža egzaktnih aspekata oslikava strastveni domoljubni ponos, hrabra srca branitelja, munjevito uspješne operacije HV-e, ali i brojne ratne invalide, razvode brakova, besramne tajkune profitere koji žive u sjaju i luksuzu, nasilnu i okrutnu poslijeratnu situaciju u društvu. Venera je vladar M.C.-a, a Mars I.C.-a, i žarke želje naših roditelja za samostalnom državom, ispunile su se uz pomoć sinova i kćeri! Generacijska karma? Ljubav je pobijedila magiju prokletstva? S čim su se "hranila" i što nose u sebi djeca koja su se rodila u vrijeme Domovinskog rata?

Naglasak na budućnosti naših političara poprima takve razmjere da posve zanemaruju sadašnjost! Moramo se naučiti oslanjati sami na sebe umjesto na druge. Naše najdublje nade u budućnost ispunit će se jedino ako obuhvate cjelokupnu transformaciju, i razjašnjenje stvaralačkih namjera unutar okvira društvenih potreba.

Izolacija natalnog Mjeseca u Strijelcu i u 12. polju horoskopa, u potpunosti se ispunila - veliki dio naroda bio je u progonstvu! No, Mjesec (narod) u Strijelcu (sloboda) nikada ne gubi nadu, a posebno kada je u trigonu s Venerom i Marsom u Lavu (ratnički ponos). Mnoge ljude je spasila vjera da će se vratiti na svoje ognjište. Teška patnja je ubrzala razvoj individualne i društvene svijesti. Oslobađanjem od duhova prošlosti, opraštanjem (ali ne i zaboravom), sposobni smo učiniti važan korak ka kolektivnom duševnom miru. Merkur u Raku u opoziciji je s Uranom i Neptunom, i sve pamtimo, ali kaotično. Potrebna nam je orijentacija ka zdravom razumu?! Malo toga proizvodimo, sve se pretvorilo u maglovitu trgovinu. Naše je društvo sposobno "proizvoditi" Tehnološke Izumitelje i Duhovne Gurue. Merkur su komunikacije, pa i one cestovne. Izgradili smo autoput (Merkur) prema moru (Neptun), za budućnost (Uran). Jupiter, vladar Ascendenta u Strijelcu, u konjunkciji je s Venerom i Marsom u Lavu. Osjećaj da smo blagoslovljeni, dobio je potvrdu i u trostrukom dolasku Pape u Hrvatsku. Imamo neuništivu vjeru u život! Sa Saturnom u Vodenjaku i u 2. polju horoskopa, osjećamo snažno nespokojstvo zbog novca. Financijska stabilnost Hrvatske najviše ovisi o jasno definiranom znanju i posvećivanju društvenim ciljevima. Ekscentričnost i ekstremizam (luksuzna rastrošnost) vladajućih struktura, često ugrožava izglede za opipljive uspjehe. Slobodno, neovisno, osobno izražavanje onih koji znaju i mogu, sputano je društvenom nesigurnošću. S Vodenjačkim Saturnom u "kući Bika" dobili smo od Stvoritelja ogromna prirodna bogatstva, i moramo ih znati oplemeniti i sačuvati. Događaju nam se početnički usponi i padovi, no krenuti ćemo u budućnost stabilnije. Saturn je vladar našeg Sjevernog mjesečevog čvora u Jarcu, ili darme - puta ispravnosti i cjelovitosti. Prošli smo školu nacionalne samosvijesti, odrasli smo, i sada trebamo stvarati zdrave (pravne i moralne) temelje za materijalni i duhovni prosperitet svih građana!

Ulaskom planeta Marsa u astrološki znak Raka (29. rujan) otpočela je prava predizborna groznica i «emocionalna kuhinja», koja se neće stišati mjesecima nakon Parlamentarnih izbora. Tranzitni Mars će tijekom listopada 2007. biti u konjunkciji sa Suncem i u opoziciji s Uranom u horoskopu Hrvatske, što ukazuje na zapaljivu borbenost, veliku živahnost i nestrpljivost, naporan rad i pažnju političkih stranaka usmjerenu konkretnim postignućima – i nagradama koje ih prate. Naglašavat će «originalnost» svojih programa i potrebu za prekidom potrošenih vrijednosti. Bit će previše siloviti i provokativni, i savjetujemo im obuzdavanje! Konjunkcija retrogradnog Marsa i natalnog Merkura u Raku, koja će se aktualizirati sredinom studenog 2007., predskazanje je agresivne «domoljubne» retorike. Političari će intuitivno čitati potrebe (glasača) građana. Ciljat će na naše osjećaje povezanosti s korijenima i tradicijom. Propagirat će potrebu za samozaštitom Lijepe Naše pred grubošću i nepravdom svijeta. Pobjedu na Parlamentarnim izborima odnijet će koalicija stranaka…, oni koji će najuvjerljivije «prezentirati smisao» za stvarne probleme i «nuditi» pažljivi strategijski plan budućeg razvoja Hrvatske. Tranzitna Venera u konjunkciji s M.C.-om u horoskopu Hrvatske ukazuje na «zaljubljeno zajedništvo» stranaka koje će dobiti izbore. Čelnu poziciju će zgrabiti najveći umjetnik (gospodin Milanović?) među političarima! Važno je da se suzdržava od svađanja i da diplomatski sređuje nesporazume. Trebao bi izbjeći zamku previše neozbiljnog shvaćanja stvari, kad je u pitanju njegov društveni položaj ili prevelikog oslanjanja na svoje pristaše. Vrlo brzo može izgubiti simpatije glasača uslijed ispoljavanja narcisoidnosti i taštine. U najboljem slučaju, željeti će pokazati svijetu da svoju ulogu može odigrati u odmjerenom stilu. Jak utjecaj Saturna u vrijeme Parlamentarnih izbora ukazuje da «pobjednici» trebaju odustati od želje za munjevitim usponom k slavi i bogatstvu; umjesto toga stalnim zalaganjem ostvarit će solidna dostignuća. S vremenom će na taj način steći veliku prednost. Važno je da ne biraju liniju manjeg otpora kako u oblikovanju vlastitog identiteta, tako i u društvenom položaju. Narod od Njih očekuje da su «stvoreni» za težak, dugotrajan i odgovoran posao. Cjelokupnom društvu trebali bi biti izvor snage i pomoći nam da lakše oblikujemo svoje živote.

Konjunkcija progresivnog Merkura i natalnog Jupitera aktualizirat će se u prvoj polovici 2008. godine, i naglašava sretno rješavanje pravnih pitanja i uspješnu reformu pravosuđa. U kvadratu progresivnog Sunca i M.C.-a skriva se opasnost (i za Predsjednika i za Premijera…) zbog želje za isticanjem i dominantnim ponašanjem. Svim će silama nastojati prebroditi prepreke na putu. Bit će primorani (nutarnjim impulsom ili vanjskim utjecajem) revidirati mišljenje o sebi i vlastitoj ulozi u društvu.

HOROSKOP SAD - a

horoskop sad-a

United States of America

4 July 1776., 2.13 am., LMT, Philadelphia 75W10 39N57, Pennsylvania

“Spasitelji svijeta”

Amerikanci žele biti posebni i ekscentrični. Teže dominaciji i promjeni putem sile! Procjenjuju odnose s drugim državama u pogledu vlastitog dobitka. Jaki su u propagandi! Krasi ih pronalazačka sposobnost povezana s tehnologijom. Privlači ih futurizam. Skloni su stvarati vrtlog od vanjskopolitičkih aktivnosti, kako bi dobili predstavu o sebi i locirali vlastiti «centar» ogledajući se u reakcijama drugih. Imaju moć mutacije i impuls za skok na viši evolucijski stupanj..., ali i potrebu da transformiraju predstavu koju imaju o sebi!

 

U natalnoj karti SAD-a Sunce je u Raku, Mjesec u Vodenjaku i Ascendent u Blizancima, i njihov nacionalni identitet “sadrži” ljubav prema poduhvatima i snažnu zaštitničku brigu o drugima. Sebe vide kao Veliku Majku koja budno čuva druge zemlje! Osjećaju potrebu da preuzmu vodstvo u ime humanih vrijednosti, ali i s nadom u slavu. Sunce kvadrat Saturn je jaka osjetljivost na zadiranje u vlastite sfere utjecaja. Protive se pravilima i propisima, iako imaju potrebu za strukturom i stabilnošću. Sukobljavaju se sa krutim religijskim učenjima. Prijateljske zemlje (Velika Britanija i Izrael) ponekad sužavaju izražavanje individualizma SAD-a, jer ne shvaćaju ili ne poštuju njihovo mišljenje. Predano partnerstvo ne pada im lako. Prenaglašavaju formalnu stranu zajedništva.

Mjesec trigon Mars je instinktivna i djelotvorna pokretačka energija SAD-a. Reagiraju nepredvidljivo, riskiraju za pobjedu! Uz genijalnu maštu i inteligenciju za stvaranje, lansiranje novih projekata im je u krvi. Mjesec trigon Saturn ide u prilog trezvenosti, samodisciplini, i odlučnosti da završe sve započeto. Nadzor ih emocionalno ispunjava! Merkur sekstil Neptun ukazuje da su «pri rođenju» SAD-a veliku ulogu odigrali članovi masonskih loža?! Ovaj aspekt im daje dah fantazije i predosjećaj kako će se stvari odvijati. Merkur opozicija Pluton je nagon za izražavanjem snažnih uvjerenja i potreba da preobrate druge. Ono što proizvodi utisak je moć koja stoji iza riječi. Odlučno kreću u tajne pothvate, ruše stare vrijednosti, ispravljaju pisanu povijest. Duh fanatizma vodi ih u sukobe sa susjednim zemljama (Kuba). Žele osvojiti svijet, na ovaj ili onaj način! Za njih je sve igra bez granica... S Venerom u konjunkciji s Jupiterom u Raku SAD-e imaju najbolji financijski aspekt, koji im donosi dobitke od kapitala i banaka. Nadareni su za ekonomiju. Ovaj utjecaj potencira pretjeranu samozaštitu i prekomjernu ishranu i pretilost! Kvadrat Marsa i Neptuna ukazuje na brz i pokretan američki duh. Gordi su i neukrotivi. Maštaju o dalekim prostorima. Imaju lukave metode iskorištavanja. Svoju vojsku vide kao oslobodilačku?! U ratnim pohodima skloni su apsurdnim lutanjima i znaju se zanositi iluzijama.

Saturn u trigonu s M.C. -om pojačava samozatajnost SAD-a, i oni žele pokazati svijetu da svoju ulogu mogu odigrati u odmjerenom stilu. Drugim državama pomažu da oblikuju svoju demokratstko ustrojstvo. Važno im je poštivanje međunarodnih sporazuma, iako su sami često puta u protivrječnostima. Taktičnost i nepristranost donose im priznanje globalnog svijeta. Uran u konjunkciji s Ascendentom “prikazuje” amerikance kao pronalazače i kolonizatore koji priređuju zbrku drugima. Postaju drugačiji zahvaljujući narodima i kulturama s kojima dolaze u dodir, ali i doživljavaju drastična iskustava (Vijetnam, Afganistan, Irak...) što im donosi privremeni kaos koji ih prisiljava na spoznaju o sebi.

Karma SAD-a ukazuje na okršaje s voljom! Rasipaju vlastite snage, ne slušaju tuđe savjete, ne zadovoljavaju se drugim mjestom. Nije u pitanju da imaju potencijal za vodstvo, sve dok ne prekrše osjećaje pravednosti. Darma ili put ispravnosti SAD-a je pokazivanje načina uz pomoć kojih svijet može nadvladati svoja opterećenja.

 

11. rujan 2001., 08h 43min...

 

Koristeći astrologiju kako bi nam pomogla pri stvaranju «kozmičke slike» tragičnih događaja u New Yorku i Washingtonu, dublje zavirujemo u simboliku zbivanja. Ovo je bio teroristički napad koji se odrazio na sve razine modernog svijeta. Saturn Pluton opozicija koja je počela u kolovozu 2001, ukazivala je na dramatičnu promjenu. No ovaj spori aspekt trebao je neki poticaj da bi izazvao događaj tolikih razmjera, a to je bio fatalni Puni Mjesec koji se dogodio 2. rujna 2001, i označio zbivanja koja će uslijediti. Sunce i Mjesec tvorili su stresni aspekt sa snažnom opozicijom Saturna i Plutona, i donijeli su dodatni pritisak ionako teškoj opoziciji. Tranzitni Merkur u konjunkciji sa natalnim Saturnom SAD-a bio je “krilati glasnik” koji je potencirao blokadu nervnog sistema (i zračnog prostora) kod amerikanaca, ali i istrajavanje i sazrijevanje kroz depresiju. Utjecaji Marsa, Merkura i Urana proizveli su osjećaj ugroženosti, ali i ponos, odanost zajednici, i hitro sagledavanje situacije i djelovanje u skladu s tim. Progresivni I.C. u konjunkciji s Uranom je udar u temelje države, gubitak ljudstva i imovine, napuštanje doma i preseljenje u druge krajeve. Progresivni Mjesec bio je u trigonu s Neptunom, i zbog “maglovitog” Neptunovog učinka nije se vidjelo gdje stvari počinju a gdje završavaju. Neptun ima veze s fanatičnom vjerom, žrtvovanjem, idealima terorista samoubojica o obećanom raju! Mjesec i Neptun su kod amerikanaca probudili sposobnost za suosjećanje, pružanje ljubavi, i obnavljanje obiteljskih odnosa. Dotakli su vlastitu dušu! Ova progresija je bila djelatna i nekoliko mjeseci nakon tragedije. Malo toga vanjskog im je privlačilo pažnju, unutarnja sigurnosna pitanja uvukla su ih u sebe. Više ništa nisu prepuštali slučaju. Otpočelo je iscrpno istraživanje tajnih službi u izolaciji. Postali su još sigurniji u ispravnost demokracije, iako sve nije prošlo bez zadiranja u ustavna prava vlastitih građana (prisluškivanje...), osvete terorističkim ideolozima i zatočeništva sljedbenika talibanskog režima. U državljanima SAD-a ovaj je tragični događaj stvorio sukob između zamišljenog ideala o vlastitoj superiornosti i drugačije stvarnosti. Oni koji su izgubili svoje voljene sačuvali su njihov «emocionalni svijet» u slikama. Poanta svega su temeljne promjene –prvo kod pojedinaca, a zatim i u čovječanstvu u cjelini. Možemo izabrati reakciju na bolna životna iskustva. Sve dok pristajemo na učenje iz tragedija, postoji nada u budućnost.

Od travnja 2006. do siječnja 2007. Uran je u trigonu sa Suncem SAD-a, i amerikanci su kanal preko kojeg dolazi do prožimanja transformativnih energija u svijetu. Zainteresirani su za priključivanje naprednim državama koje žele stvoriti bolji (humanistički i ekološki) svijet za sve! Saturn tijekom 2006. i 2007. prolazi 4. polje horoskopa SAD-a, što se manifestira kao spuštanje na temelje sigurnosti i usklađivanje s osjećajima smirenosti u domaćem okružju. Ovaj tranzit ukazuje na jačanje političke opozicije! Utjecaj Neptuna i Saturna (od ožujka 2006. do studenog 2007.) na Mjesec SAD-a, potencira osjećaje iscrpljenosti i zapriječenosti. Sve teže igraju svoju ulogu. Imaju velike žrtve i žele napustiti Irak!? U nadolazećim godinama Pluton će biti u Jarcu (u znaku u kojem se nalazi natalni Pluton SAD-a) i amerikanci će doživljavati dubinska iskustva s islamskim zemljama (Pluton vlada Islamom) koja će služiti preorijentaciji njihovih stavova prema novcu i kapitalu, Bogu i istini, i vrijednostima ljudskog života u cjelini!